Twente, verenigt!

Terugblik eerste ledenvergadering


Eerste ALV Twente, Verenigt!

Ruim een jaar nadat de eerste initiatieven waren genomen om Ledenvereniging FC Twente'65, Twente Verenigt! op te richten, heeft op maandag 19 december de eerste Algemene Ledenvergadering plaatsgevonden. Er waren ruim 200 leden aanwezig die in de gelegenheid werden gesteld om het eerste voorgedragen bestuur van Twente, Verenigt! te benoemen.

Jaaroverzicht

De huidige voorzitter van Twente, Verenigt, Coen Brinkman, opende de Algemene Ledenvergadering. Na de opening werd het jaaroverzicht van Twente, Verenigt! gepresenteerd. In de toegevoegde presentatie (in pdf) kunt u een impressie bekijken van een deel van de initiatieven die door Twente, Verenigt zijn genomen of waaraan Twente, Verenigt! haar medewerking heeft verleend.

Na het jaaroverzicht heeft Twente, Verenigt een toelichting gegeven op de financiën van de vereniging. Het financieel overzicht is echter vanzelfsprekend niet volledig omdat het boekjaar nog twee weken doorloopt. Aansluitend bij de kritische blik die we zelf graag willen hebben, hebben we aan de aanwezige leden gevraagd om minimaal twee mensen te leveren voor een in te stellen kascommissie, die al onze inkomsten en uitgaven dient te controleren en bij de vaststelling van de jaarrekening verslag uitbrengt van deze controle. We zijn blij dat er meerdere leden zich aangemeld hebben.2 leden hebben zich maandagavond aangemeld om in januari 2017 de kascontrole uit te voeren zodat Twente, Verenigt het boekjaar 2016 definitief kan afsluiten.

Bestuursvoordracht

Na het jaar- en financieel overzicht is het nieuwe bestuur voorgedragen. Twente, Verenigt! heeft 12 sollicitaties ontvangen op de vacante bestuursfuncties. In november hebben de sollicitatiegesprekken plaatsgevonden. Twente, Verenigt heeft besloten om het bestuur met 3 leden uit te breiden, naast de voorzitter, secretaris en penningmeester zullen 5 algemene bestuursleden het nieuwe bestuur completeren. De ledenvereniging heeft voor een uitbreiding van het bestuur gekozen omdat er de komende jaren hard gewerkt moet worden om de spreekwoordelijke luis in de pels te blijven. Het voormalige bestuur heeft ervaren dat een bestuur van 5 leden te mager is om daadkrachtig te kunnen functioneren. 3 bestuursleden van het oprichtingsbestuur, te weten; Coen Brinkman, Arjan Steenkamp en Edwin Gort houden zitting in het nieuwe bestuur om de continuïteit te garanderen. Marc Hogenberg, Edwin Seinen, Alieke van Dijk, Bob Bolscher en Gerko Brink zullen het bestuur van nieuw elan voorzien. De aanwezige leden hebben het voorgedragen bestuur unaniem gekozen waarmee het nieuwe bestuur van Twente, Verenigt! een feit is. Begin januari 2017 komt het gekozen bestuur bijeen om invulling aan de functies te geven. Lees hier meer over de nieuwe bestuursleden.

Betrokkenheid, inspraak, toezicht

Mark Rouwhorst en Henri Boers, die namens Twente, Verenigt!, zitting hebben genomen in het stichtingsbestuur van FC Twente hebben de aanwezigen bijgepraat over de werkzaamheden die zij sinds hun aanstelling in mei hebben verricht. Mark en Henri geven aan dat zij bijna gemiddeld wekelijks op de club zijn voor overleg of, om te vergaderen of om bij andere evenementen aanwezig te zijn. Zij volgen de verrichtingen binnen de club vanzelfsprekend zeer kritisch. Ze gaven aan dat er goede stappen voorwaarts worden gemaakt op verschillende gebieden, maar dat we er nog lang niet zijn. Positief kritisch toezicht zal altijd essentieel blijven en moet vooral niet worden verminderd zodra het weer echt goed gaat.

Jan van Halst was op deze avond namens de club aanwezig om vragen van de aanwezige leden te beantwoorden. Er werden met name beleidsmatige vragen aan Jan gesteld. Met betrekking tot Twente, Verenigt! werd door één van de leden gevraagd hoe hij tegen de rol van Twente, Verenigt aankijkt. "Het is even wennen". Jan refereerde hiermee aan de nieuwe rol die supporters hebben gekregen. Jan gaf als voorbeeld dat eind november een afvaardiging van Twente, Verenigt! een bezoek heeft gebracht aan het bestuur van FC Twente om kritische vragen te stellen over de gepubliceerde jaarrekening. Dit past echter bij de gewijzigde manier van werken die voor de hele club dient te gelden: open en transparent. Aan alle belangrijke geledingen dient op passende wijze verantwoording te worden afgelegd. Jan voorziet voor Twente, Verenigt! een belangrijke rol in de toekomst.

Afsluiting

De eerste Algemene Ledenvergadering werd afgesloten met een rondvraag. Er werd onder meer gevraagd waarom Twente, Verenigt! ervoor gekozen heeft om een even aantal bestuursleden zitting te laten nemen in het bestuur. Twente, Verenigt! is van mening dat er geen sprake is van een absolute meerderheid als er tijdens een bestuurlijke stemming sprake is van slechts één stem meer. In dergelijke situaties wordt gezocht naar een alternatief. Afhankelijk van het onderwerp kan een ledenraadpleging een alternatieve mogelijkheid zijn.

Een aantal leden was kritisch over het feit dat Twente, Verenigt! in de periode van juni tot en met oktober weinig met haar leden heeft gecommuniceerd. Twente, Verenigt! deelt deze mening. Het nieuwe bestuur neemt dit serieus en ziet het als een uitdaging om hier stappen in te zetten.