Twente, verenigt!

Waar supporters zich verenigen, gaat herstel het snelst!


Onderzoeken

Een verenigingsmodel als dat van de Ledenvereniging FC Twente '65 is uniek in Nederland. Geen enkele betaald voetbalclub heeft een dergelijke ledenvereniging waarbij alle belanghebbenden zich kunnen verenigen tot een gezamenlijke stem.

Over de grens in Duitsland en Engeland zijn tal van voorbeelden te vinden van succesvolle initiatieven van supporters voor zeggenschap en transparantie. Zo heeft Schalke'04 inmiddels meer dan 140.000 leden die mogen meepraten en beslissen over de koers van de club. En in 2005 werd United of Manchester opgericht: teleurgestelde Manchester United-fans, die onvrede hadden over de vercommercialisering van de club, van de te hoge toegangsprijzen en gebrek aan binding richtten een eigen club op waarbij de supporters aandeelhouder zijn en zeggenschap hebben.

We leren graag van de ervaringen over de grens. Geen enkel voorbeeld zal naadloos aansluiten bij de Twentse situatie, maar wat er daar goed en slecht gaat vormt waardevolle informatie voor ons. Daarom onderzoeken we in deze periode een aantal van deze voorbeelden. We hebben diverse clubs in het buitenland bezocht en daar gesproken met diverse functionarissen. Vanzelfsprekend overigens volledig op eigen kosten. De uitkomst van deze onderzoeken krijgen op deze pagina een plek.

Interview onderzoek clubs

YouTube