Twente, verenigt!

Ongezonde basis voor gezamenlijke jeugdopleiding


Het mag niet verrassend zijn dat we afgelopen week met enig leedvermaak naar de degradatie van onze buren in Almelo hebben gekeken. We herinneren ons nog goed de reacties toen FC Twente enkele jaren geleden een stapje terug moest doen, om vervolgens weer van onderaan te moeten beginnen.

Karma, zo stond er treffend op het doek achter het vliegtuigje dat Vak-P afgelopen zaterdag de lucht in had gestuurd om daar nog even fijn op te wijzen. Wat het leedvermaak versterkte, zijn de hatelijke gedragingen van Almelose zijde rond de meest recente derby. Buitensporig en ongekend.

Naast de sportieve terugval, zien we bij Heracles ook een andere vlucht naar beneden. Het morele kompas lijkt stuk, met het ene na het andere incident dat niet kan worden afgedaan als pech of toeval. Zowel bij de club zelf als bij de achterban gaat het mis. Het gedrag rond de derby was ook geen incident, maar de zoveelste in een negatieve spiraal. Er is geen enkel teken dat dat zich zal beteren.

Waarom ons zo druk maken over de zwartwitten, zou je denken? Naast dat we veel van elkaar verschillen en sportieve concurrenten zijn, delen we ook wat. En dat is onze gezamenlijke jeugdopleiding. In de afgelopen periode zijn we al vaker kritisch geweest op deze ontwikkeling. Niet zozeer het feit dat we samenwerken, maar wel de condities waaronder, zijn onderwerp van gesprek.

FC Twente wil met haar opleiding voor talentvolle voetballers structureel naar de subtop van Nederland. Twents talent moet de kans krijgen om de nationale top te halen, en het moet bovendien de club helpen om op eigen kracht structureel tot de besten van Nederland te behoren. Daar hoort ook een passend budget bij. Dat betekent dat er geïnvesteerd moet worden, want de begroting van de academie blijft achter bij clubs die staan op het niveau waar wij willen komen. De huidige afspraken belemmeren een gestage groei naar het niveau waar we graag willen zijn. De sportieve stap terug van Heracles zal eerder een belemmering dan een aanjager zijn van steviger investeren in de jeugd.

Wat ons bovendien steekt, is de negatieve voorbeeldfunctie die Heracles momenteel geeft aan jeugdig talent: de haat naar alles wat FC Twente is, en gedragingen die niet in het voetbal – überhaupt niet in de maatschappij – thuishoren. Dit is géén gezonde basis om samen een jeugdopleiding te runnen.

We realiseren ons goed dat FC Twente en Heracles een tienjarige overeenkomst zijn aangegaan. Maar tegelijkertijd vinden we dit wel het moment om nogmaals het gesprek aan te gaan of de onderlinge samenwerking wel past bij waar we voor staan en voor waar we naar toe willen. FC Twente, pak die handschoen op, in het belang van de club FC Twente en de Twentse talenten!